Traumaopvang
Normale reacties op abnormale gebeurtenissen op het werk of privé.
We hopen natuurlijk allemaal dat het niemand overkomt, maar uw medewerkers kunnen te maken krijgen met traumatische gebeurtenissen op het werk of in de privésfeer.
Wilt u meer informatie of wilt u traumaopvang inzetten bel dan naar 088-8008525. Dit nummer is 24 uur per dag 7 dagen per week te bereiken.
Traumatische gebeurtenis
Traumatische gebeurtenissen zijn ingrijpend en hebben een emotionele en/of een fysieke impact. Deze gebeurtenissen kenmerken zich doordat ze niet tot het normale patroon van de gebruikelijke menselijke ervaringen behoren. Het ervaren ervan kan angst, verdriet, leed, psychische en fysieke klachten veroorzaken.
Voorbeelden: medewerkers worden geconfronteerd met agressie aan de balie of een ramp. Ook kan het voorkomen dat de medewerker een collega of familie is van slachtoffers van een gebeurtenis of ramp. Als medewerkers er zelf mee te maken krijgen of indirect betrokken zijn, is het van belang dat traumaopvang en begeleiding geregeld worden.
Traumaopvang voorkomt dat op den duur PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) ontstaat.
Werkwijze
Bij het eerste telefonische contact maakt de traumabegeleider een inschatting over de inzet, namelijk het direct uitrukken of contact leggen met de medewerker de volgende dag. De inschatting wordt gemaakt in samenspraak met de persoon in het eerste telefonisch contact. Bij het eerste face-to-face gesprek wordt met de medewerker en naaste familie of collega’s ingegaan op de traumatische gebeurtenis. Er is ook aandacht voor praktische zaken en adviezen voor de komende dagen daarna.
Tijdens de dagen erna is er voor de betrokkenen in de opvang de mogelijkheid om contact op te nemen met de traumabegeleider. Traumaopvang en begeleiding wordt ingezet voor individuele medewerkers en in groeps- of teamverband. De traumabegeleider werkt aan de hand van vastgestelde protocollen.
Preventie
Een traumatische gebeurtenis is altijd onverwachts. De impact daarvan op de medewerker is voor de medewerker ook onverwachts en onbekend. Het gevoel in een rollercoaster te zitten en niet weten wat er psychisch en fysiek gebeurt geeft veel onrust, zorgen en stress. Door voorlichting vooraf over de effecten en impact na een traumatische gebeurtenis, nemen de onrust, zorg en stress sterk af. Medewerkers zijn voorbereid op wat komen kan er na een traumatische gebeurtenis. Dit voorkomt ziekteverzuim. Gimd verzorgt preventieve voorlichting en leidt Collegiale Opvang Teams (COT) op.
Wat levert traumaopvang u op?
Met traumaopvang wordt ziekteverzuim op de korte en lange termijn voorkomen. Binnen de grote onveiligheid van een traumatische gebeurtenis wordt, waar dit kan, veiligheid en rust geboden door de zorg voor uw medewerkers. Het uiteindelijke doel, terugkeer naar de normale gang van de dagelijkse zaken, wordt met traumabegeleiding bespoedigd.
Ervaring en deskundigheid van Gimd met traumaopvang
Sinds tientallen jaren biedt Gimd traumazorg aan organisaties. Traumazorg wordt voornamelijk ingezet voor bedrijven met mensgerichte beroepen, bijvoorbeeld bij de politie, brandweer en ambulancediensten, openbaar vervoer en horeca. In deze sectoren zijn traumatische gebeurtenissen eerder te verwachten dan bij organisaties zonder mensgerichte beroepen, zoals een ICT-bedrijf of accountancy-kantoor.
Zowel bij kleine als bij grote organisaties, mensgericht of niet, kunnen traumatisch gebeurtenissen plaatsvinden waarvoor traumaopvang nodig is.
De aanleiding voor de inzet van traumaopvang bij organisaties zonder mensgerichte beroepen is veelal naar aanleiding van situaties waarbij een collega iets ernstigs overkomt of plotseling overlijdt. Gelukkig komt het niet vaak voor, maar bij rampen zoals met de MH17 wordt Gimd door werkgevers ingeschakeld voor de traumaopvang van medewerker, nabestaanden en collega’s van slachtoffers van de ramp.
Traumabegeleiding wordt verzorgd door HBO-opgeleide professionals, gespecialiseerd in traumaopvang. Gimd besteedt veel aandacht aan opleiding, na- en bijscholing en voor de zorg voor de traumabegeleiders zelf. Jaarlijks wordt een aantal intervisies georganiseerd voor traumabegeleiders.
Extra informatie:
Uurtarief weekend/buiten kantooruren (vanaf 17:00 uur) is € 369,70. Uurtarief reistijd is € 112,21 (wij belasten maximaal 2 uur door aan de klant).
Wachtlijst:
Geen wachtlijst
undefined
240
Naam:
Gimd
Telefoon:
088 800 85 25
E-mail:
accountbeheer@gimd.nl